Heb je reeds een gekaleide gevel of overweeg je dat? Dan stel je jezelf wellicht ook de vraag om de hoeveel jaar je best een gevel laat kaleien. Hoe lang gaat kalei nu precies mee? En kan je de levensduur van kaleiverf ook wat verlengen?
In dit artikel geven we je graag de nodige info. Is je gevel aan een opfrisbeurt toe? Contacteer ons gerust!
Wanneer moet je opnieuw laten kaleien?
Gemiddeld gezien kan een gekaleide gevel zo’n 10 à 15 jaar mee voor hij opnieuw aan een opfrisbeurt toe is.
Er zijn natuurlijk een aantal externe factoren die de levensduur kunnen verlengen of juist wat korter kunnen maken. Een huis in een rustige wijk zonder veel verkeer en in een omgeving met weinig bos zal bijvoorbeeld weinig vervuiling kennen op de gevel dan een rijhuis in een drukke straat of een huis dat in een zeer groene omgeving staat.
Wat kan je zelf doen of laten doen om langer van je gevel te genieten?
Het voornaamste wat je zelf kan doen is natuurlijk je gevel goed onderhouden. Bijvoorbeeld door deze regelmatig te reinigen of te laten reinigen zodat de zichtbare vervuiling zoals roet, mossen, algen of andere zaken de muur niet aantasten.
Kies je voor een professionele gevelreiniging door een vakman? Dan kan je ook eventueel een hydrofuge of gevel impregneren erbij vragen. Dan zal de gevel een onzichtbare waterafstotende laag krijgen zodat die beter beschermd is tegen slagregen en vorst. Neerslagschade is uiteraard ook een potentiële boosdoener op lange termijn, dus dit kan je best voorkomen.
Is kalei niet zelf vochtregulerend?
Ja, de betere échte kaleiproducten zijn dampopen en zelf ook al goed vochtafstotend. De oerfunctie van kalei was ook altijd om gevels te conserveren dus die eigenschappen zijn er zeker nog. Een hydrofuge hoeft dan ook niet onmiddellijk te gebeuren maar misschien is het een optie na een aantal jaar.
Een impregneermiddel aanbrengen is sneller aan te raden bij het gevel schilderen met een kaleilook verf. Hier verlies je een aantal typische voordelen van echte kaleiproducten. Een buitenverf is natuurlijk wel geschikt voor gevels en ook deels vochtwerend, maar een extra laag kan dan zeker geen kwaad.
Wat te doen met oude gevels?
Bij oude gevels doe je er goed aan om eerst te checken op schade en op mogelijke vochtproblemen voor je ze laat afwerken.
Zijn de voegen nog goed genoeg?
Bij oude bakstenen muren kan het zijn dat de voegen hun beste tijd wat gehad hebben, dan kan het een optie zijn om de gevel eerst (deels of volledig) te laten hervoegen voor je die laat afwerken met kalei.
Zijn er mogelijke vochtproblemen?
Vochtproblemen is een ander iets dat je best even bekijkt. Gevels die dateren van voor pakweg 1970 hebben bijvoorbeeld vaak nog geen waterkering, wat voor opstijgend grondvocht kan zorgen dat in de muur trekt.
Wij komen altijd eerst ter plaatse kijken
Je doet er dus soms goed aan om ook even na te laten kijken of er extra werkzaamheden nodig zijn inzake vochtbestrijding bij je gevelrenovatie. Wij komen sowieso eerst ter plaatse bij jou om de situatie en toestand van de gevel te bekijken en adviseren je graag verder.
Muur-kaleien zorgt voor jouw buitenschilderwerken of kaleien
Zin om je gevel in een nieuwe kleur te steken? Benieuwd wat de mogelijkheden zijn om te kaleien of te laten schilderen? We bekijken graag wat technisch mogelijk is en geven je de best passende oplossingen en inspiratie voor je toekomstige gevel graag mee. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een plaatsbezoek.
Heb je een vraag of wens je een vrijblijvende afspraak?
Stuur gerust een bericht en je hoort snel van ons.
Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?
Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:
Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze