Spuitkurk is een product voor gevelafwerking dat de jongste jaren een sterke opmars kent. Het wordt vooral geroemd om de voordelen inzake thermische isolatie en de vochtwerende eigenschappen. Daarnaast is het ook een ademend materiaal, wat de combinatie met gevelisolatie of spouwisolatie uitstekend maakt. 

Een gevelafwerking in spuitkurk wordt vaak gezien als een alternatief voor crepi, omdat je de muren er ook strak mee kan afwerken. Je kan ook de stenenstructuur bewaren, dus ook voor kaleien is het een waardig alternatief.

kurkkalei

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een gevelproduct dat wordt gebruikt voor de afwerking van de buitenmuren. Het wordt op de gevel gespoten, de naam zegt het zelf, doorgaans in twee lagen.

Het product zelf bestaat uit granulaten van natuurlijke kurk en hars op basis van acryl. Kurk is van nature goed isolerend, zowel thermisch als akoestisch. Daarom is spuitkurk een steeds populairder alternatief om gevels mee af te werken.

Spuitkurk zorgt net als zijn broertje kurkkalei voor een uitstekende geluidisolatie. akoestische isolatie. Woon je in een buurt waar vrij veel lawaai is of met veel buren dicht bijeen? Dan helpt dit om rust te scheppen in huis. Daarnaast is kurk ook algemeen bekend als een brandvertragend product.

Kurk is een natuurlijk product uit de schors van kurkbomen. De kurkbomen herstellen op korte termijn en zo wordt het ook op een duurzame en ecologische manier ontgonnen.

Wat zijn de voordelen van spuitkurk?

Een gevelafwerking met spuitkurk heeft een aantal belangrijke troeven:

 • Uitstekende geluidisolatie
 • Mooie score voor thermische isolatie en dus EPC-waarde
 • Vochtbestendig
 • Dampopen, dus ook toepasbaar met gevelisolatie in de spouw.
 • Toepasbaar op baksteen, beton, hout, kunststof en meer materialen.
 • Strakke afwerking
 • Flexibel, dus minder kans op scheuren
 • Budgetvriendelijk alternatief voor crepi
 • Ook toepasbaar op binnenmuren

Hoe isolerend is spuitkurk?

Spuitkurk heeft een bepaalde meerwaarde inzake thermische isolatie tegenover veel andere gevelafwerkingen, maar het vormt op zich geen volwaardige gevelisolatie. We raden je dus aan om spuitkurk wel te combineren met gevelisolatie langs buiten, binnen of in de spouw.

De isolatiewaarde van spuitkurk hangt af van hoe dik deze is aangebracht. Doorgaans heb je  3 à 5 millimeter spuitkurk. Dit kan je natuurlijk niet vergelijken met isolatiematerialen van meerdere centimeters.

Het is ook op binnenmuren toepasbaar, daar is het isolerend effect het grootste omdat kurk de warmte uitstekend kan vasthouden in de woonruimte. Wat goed is voor een behaaglijk gevoel wanneer je in de winter moet gaan stoken. Het dient dan dus als een warmtebuffer waardoor de temperatuur in huis langer op peil kan blijven.

Hoe vochtwerend is spuitkurk?

Kurk is een zeer vochtwerend materiaal dat tegelijk ook dampopen is. In die zin is het een uitstekende gevelbescherming. Neerslag of vorst krijgt geen kans om in de muur te dringen en daarnaast vermijd je ook condensproblemen na het isoleren van de gevel.

Hoe zit het met onderhoud?

Een gevel met spuitkurk heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Om de zoveel tijd de gevel eens reinigen zoals dat bij alle huizen het geval is, is natuurlijk wel nooit te vermijden, maar dit kan eenvoudig met de hogedrukreiniger of tuinslang.

kaleiwerken gevel

Hoeveel kost een gevel afwerken met spuitkurk?

Spuitkurk is concurrentieel met alternatieven zoals crepi en gevelcementering, gewoonlijk zitten de prijzen rond de 60 à 85 euro per m². Net als bij andere gevelafwerkingen is het moeilijk om je zonder een eerste vrijblijvend plaatsbezoek een exacte prijs te kunnen geven. Het werk is in veel gevallen meer dan alleen maar de afwerking.

Voor we dus de vierkante meters kunnen uitrekenen, moeten we eerst de toestand van de buitenmuren bekijken, ook de bereikbaarheid van de muren is van belang voor het kostenplaatje.

Tijdens een eerste vrijblijvend bezoek hebben we aandacht voor volgende zaken:

 • De gevel moet nagenoeg altijd eerst grondig gereinigd worden
 • We moeten ook zeker zijn dat er geen (verborgen) vochtproblemen met de muur zijn zoals opstijgend of doorslaand vocht, indien ja, moeten we dat eerst aanpakken. Bij twijfel doen we een gratis vochtmeting.
 • Indien er wat te veel beschadigingen aan het voegwerk of de gevelstenen zijn, gaan we dat ook eerst verhelpen.
 • Zijn de buitenmuren vlot bereikbaar of hebben we een speciale stelling nodig? Ook dat is van belang om ter plaatse eerst te zien.
 • Denk je ook aan gevelisolatie? Dan kan dit ook bij het project worden betrokken.
 • Het eigenlijke afwerken met de nodige lagen spuitkurk is dan de laatste stap.

 

Welke kleuren zijn er voor spuitkurk?

Spuitkurk heeft een acrylbasis, dat betekent dat eigenlijk zowat alle RAL-kleuren mogelijk zijn om je gevel af te werken met spuitkurk.

Ook wat korrelstructuur en effect betreft zijn er diverse mogelijkheden. Meestal opteren we voor een middelmatig grove korrelstructuur omdat dit voor veel mensen hun smaak het mooiste uitzicht geeft.

Het is ook mogelijk om ervoor te zorgen dat de structuur van je bakstenen muur nog zichtbaar blijft, zoals bij een gevel kaleien ook het geval is.

zwarte kalei
kleurenwaaier

Spuitkurk of crepi: wat kan je best kiezen?

Spuitkurk wordt door de meeste klanten afgewogen tegenover crepi omdat het uitzicht gelijkaardig is en ook op vlak van vochtwering scoren ze allebei quasi even goed.

Op zich is de keuze vooral esthetisch. Elk heeft zijn eigen afwerkingsstructuren, reliëf of korrel. Het is dus maar wat je zelf graag ziet.

Als prijs de doorslaggevende factor is, zal je wel in veel gevallen met spuitkurk wat voordeliger af zijn omdat het sneller kan worden aangebracht dan crepi, wat op grotere oppervlaktes van buitenmuren dan wel een verschil maakt in arbeidstijd.

Uw gevel vernieuwen met spuitkurk? Vertrouw op onze expertise!

Heb je interesse om de muren te behandelen met spuitkurk bij je gevelrenovatie? Contacteer ons voor een vrijblijvend plaatsbezoek en wij komen met plezier tot bij u om de gevel te inspecteren en een offerte op te maken. Neem gerust contact op.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be