Ben je op zoek naar een uitstekende manier om uw gevel een opfrisbeurt te geven en tegelijk te beschermen tegen weersinvloeden op lange termijn? Dan stellen we je graag voor om je gevel te laten kaleien. Deze traditionele gevelafwerking geeft een mooi en fris resultaat en conserveert de buitenmuren voor lange tijd tegen neerslag, vochtproblemen en andere invloeden.

Is het dus hoog tijd om je gevel eens een nieuwe uitstraling te geven?  Dan geeft kaleien je een uitstekende oplossing.

gevel kaleien

Wat is kaleien?

Kaleien is een traditionele techniek voor gevelafwerking die al meerdere eeuwen meegaat. De oorsprong van kaleien, of de gevel bekleden met kalkverf, vinden we bij de boeren die de techniek gebruikten om de gevels van hun stallen te beschermen tegen enerzijds de barre weersomstandigheden in de winter en anderzijds tegen de hitte in de zomer.

Het product kaleien heeft natuurlijk in de loop der tijden al wat evolutie doorgemaakt, de kalkverf is niet meer dezelfde als toen. Maar de essentie is gebleven: een muur kaleien is nog steeds een zeer doeltreffende methode om je gevel te conserveren.

Bij kaleien wordt er een dunne laag kalkverf op de muur aangebracht met de kwast. Het is ideaal voor gevelrenovatie, maar kaleien heeft ook in nieuwbouwprojecten zijn weg gevonden.

 

Wat zijn de voordelen van een gevel kaleien?

De techniek heeft op vlak van uitstraling en esthetiek zijn troeven, maar er zijn nog meer voordelen wanneer je voor kaleiwerken kiest:

 • Uitstekend toe te passen na een gevelreiniging met zandstralen
 • Ook bij herstellingen van buitenmuren een ideale oplossing
 • Langdurig resultaat: kan tot wel 15 jaar meegaan
 • Dampopen omdat er geen cement wordt gebruikt. Dit laat de buitenmuur “ademen”
 • Kan ook binnen worden toegepast
 • Kalkverf hecht uitstekend op de gevelstenen
 • Stijlvolle en authentieke afwerking
kaleiwerken gevel

Hoeveel kost een gevel kaleien?

Een gevel kaleien zit rond de 35 à 55 euro per m². Het is onbegonnen werk om zomaar een exacte prijs te kunnen geven zonder een eerste vrijblijvend plaatsbezoek omdat het werk in veel situaties meer omvat dan louter de kaleiwerken. Dat is eigenlijk de laatste stap.

Voor we dus de vierkante meters kunnen uitrekenen, moeten we eerst de toestand van de buitenmuren bekijken, ook de bereikbaarheid van de muren is van belang voor het kostenplaatje.

Tijdens een eerste vrijblijvend bezoek hebben we aandacht voor volgende zaken:

 • De gevel moet nagenoeg altijd eerst grondig gereinigd worden
 • We moeten ook zeker zijn dat er geen (verborgen) vochtproblemen met de muur zijn zoals opstijgend of doorslaand vocht, indien ja, moeten we dat eerst aanpakken. Bij twijfel doen we een gratis vochtmeting.
 • Indien er wat te veel beschadigingen aan het voegwerk of de gevelstenen zijn, gaan we dat ook eerst verhelpen.
 • Zijn de buitenmuren vlot bereikbaar of hebben we een speciale stelling nodig? Ook dat is van belang om ter plaatse eerst te zien.
 • Denk je ook aan gevelisolatie? Dan kan dit ook bij het project worden betrokken.
 • Het eigenlijke kaleien is dan de laatste stap.

 

Is kaleien altijd in het wit?

De meeste gevels worden in de standaard witte kalei afgewerkt, maar dat hoeft niet per se. Je kan in zowat alle RAL-kleuren een gevel laten kaleien. Overweeg je een andere kleur? Wij geven je graag wat kleuradvies en brengen onze kleurenwaaier mee.

zwarte kalei
kleurenwaaier

Welke afwerkingen zijn mogelijk bij kaleiwerken?

Kaleien kan in verschillende structuren en korrelgroottes worden aangebracht. Je kan dus gaan voor een dikkere of dunnere laag en voor een grove of net fijnere structuur.

Kaleien na gevelisolatie? Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je rechtstreeks op de bestaande gevel wil kaleien en zodoende de structuur van de buitenmuur wil behouden, dan zal je de gevel niet aan de buitenkant kunnen isoleren.

In dat geval kies je dus ofwel voor spouwisolatie (indien er een spouw aanwezig is) of kan je de muurisolatie aan de binnenkant aanbrengen.

Ben je echter bezig aan een totaalrenovatie waarbij je oude bakstenengevel volledig wordt weggewerkt? Dan kan de gevelisolatie wel langs buiten en kunnen we perfect op de isolatielaag verder werken met kalei die we dan op panelen aanbrengen. Dit zorgt voor een meer hedendaags effect.

Beste afwerking na spouwmuurisolatie

Wil je de spouwmuur laten isoleren? Weet dan dat kaleien zowat de beste optie is als gevelafwerking vanwege het dampopen karakter van de verf. Kaleiverf is de facto de meest ademende verf, wat in het geval van spouwisolatie zeer belangrijk is om vochtproblemen te voorkomen.

Uw gevel kaleien? Vertrouw op onze expertise!

Heb je interesse om de muren te laten kaleien bij je gevelrenovatie? Contacteer ons voor een vrijblijvend plaatsbezoek en wij komen met plezier tot bij u om de gevel te inspecteren en een offerte op te maken. Neem gerust contact op.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be