Kaleien kleuren? Welke kleurtinten zijn mogelijk voor kalei?

kleurenwaaier

Wanneer je de gevel wil kaleien denk je in de eerste plaats waarschijnlijk aan de traditionele witte of beige kalei die je het vaakste tegenkomt in het straatbeeld. Maar wat niet iedereen meteen weet is dat kaleien tegenwoordig in veel meer kleuren mogelijk is. De keuze is afhankelijk van de specifieke kaleiverf uitgebreid tot wel 200 kleuren.

Je hoeft dus zeker niet bij wit te blijven, al blijft dat wel de populairste optie. In dit artikel geven we je ook graag wat meer inspiratie voor andere kaleien kleuren.

Uw gevel vernieuwen met kalei? Contacteer ons vrijblijvend!

Witte kalei: de traditionele keuze

Zoals gezegd is een witte kalei nog steeds de meest gekozen kleur voor kalkverf op de buitengevel. Dat heeft vooreerst esthetische redenen: het past zowel bij landelijke als meer hedendaagse woningen en het is een neutrale en tijdloze keuze.

Verder heeft een witte gevelafwerking ook wat bescheiden functionele voordelen: een lichte kleur zal het zonlicht in de zomer in grotere mate weerkaatsen, waardoor het binnenshuis wat koeler kan blijven. Bij een langdurige hittegolf zal het uiteraard niet veel meer helpen, maar er is toch een zeker effect op sommige warme dagen.

Een klein nadeel van wit is dat de gevel al eens iets meer een reinigingsbeurt nodig zou kunnen hebben omdat stof, zand of andere vuiltjes natuurlijk wat sneller zichtbaar worden. Niet dat je het daarvoor moet laten, want we zorgen voor een gevelbescherming die vocht en vuil kan afstoten voor een aanzienlijke tijd.

gevel kaleien
Schilderen en kaleiwerken regio Mechelen (24)

Tip: ga voor kaleien in kleuren die matchen met je woning

Wil je een heel andere kleur, maar weet je niet goed welke precies? Dan hebben we een belangrijke tip: kies voor kleuren die echt passen bij de woning.

  • Kijk voor een kleur die mooi combineert met bijvoorbeeld de deuren, de garagepoort en de ramen.
  • Hou ook rekening met de stijl van je woning: sommige kleuren doen het beter bij landelijke of historische stijl, andere zijn dan weer meer hedendaags.
  • We raden ook sterk aan om je selectie kleuren eens in het daglicht te bekijken. In de belichting toonzalen of met een kleurenwaaier binnenshuis zie je niet altijd het exacte effect.
  • Nog beter is het als je even een andere woning kunt gaan bekijken die in een bepaalde kleur is gedaan. Vraag dus gerust eens naar een referentieproject indien mogelijk.
  • Het is ook mogelijk om een kleur te testen op de eigenlijke gevel. Het kalei-effect op de gevelstenen zorgt soms ook voor een licht ander accent dan op de kleurenwaaier.
  • Probeer voor een homogeen geheel te gaan: een accentkleur hier en daar kan natuurlijk altijd mooi zijn, maar probeer te vermijden dat je woning en eventuele koterijen of andere bijgebouwen op het erf op den duur een onsamenhangende kleurboek vormen.

Kaleien in lichte kleuren

Om je gevel af te werken in een lichte kleur, zijn er heel wat alternatieven voor wit mogelijk. Ter inspiratie geven we een paar andere kleurmogelijkheden mee.

Gele kalei

Bij geel kan je zowel voor lichtgeel als beige of wat meer donkergeel gaan. Met geeltinten kan je dus van zeer opvallend tot subtiel en klassevol gaan. Vaak wordt een geeltint een alternatief voor wit omdat de troeven van zonlicht weerkaatsen ook bij geel erg aanwezig zijn.

Rode kalei

Rode kalei is een optie om een opvallend accent mee te geven aan een deel van de muur of een aanbouw. Of in bepaalde rode tinten is het ook een stijlvolle oplossing om een fleurige en warme toets te geven aan het uitzicht van de woning.
In dit project werd bijvoorbeeld deels met rood gewerkt om een gedeelte van de buitenmuren een accentkleur te geven.

gele kalei op woning
Schilderen en kaleiwerken regio Mechelen (28)

Kaleien in donkere kleuren

Je kan ook gaan voor een donkere kleur als afwerking. Ook hier een aantal voorbeelden.

Blauwe kalei

Ook met blauw kan je verschillende kanten uit, zoals een stijlvol of subtiel donkerblauw.

Zwarte kalei

Zwarte kalei is als tegenhanger van wit ideaal als contrastkleur, soms kan je het zelfs combineren met wit. Maar ook een gedeeltelijk of volledige zwarte gevel kan een klassevol resultaat geven voor sommige panden.

Grijze kalei

Bij grijs is er natuurlijk een hele waaier aan kleurtinten mogelijk. Ga je voor een lichtgrijze verf, dan wel voor een meer donkergrijs pigment? Grijs is tijdloos en kan zowel bij klassieke als meer hedendaagse woningen een troef zijn.

Groene kalei

Met groen bereik je al snel een organisch effect dat de woning wat meer doet opgaan in de natuurlijke omgeving. Bij landelijke woningen of woningen in groenere zones zien we dit wel eens opduiken.

grijze kalei

Muur-kaleien zorgt voor jouw buitenschilderwerken of kaleien

Zin om je gevel in een nieuwe kleur te steken? Benieuwd wat de mogelijkheden zijn om te kaleien of te laten schilderen? We bekijken graag wat technisch mogelijk is en geven je de best passende oplossingen en inspiratie voor je toekomstige gevel graag mee. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een plaatsbezoek.

Heb je een vraag of wens je een vrijblijvende afspraak?

Stuur gerust een bericht en je hoort snel van ons.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be