Kan kaleien helpen tegen vochtproblemen in een gevel?

Kaleien effect

Het onderhouden van de gevel is van essentieel belang om de duurzaamheid en uitstraling van een gebouw te waarborgen. Een van de meest voorkomende problemen waar gevels mee te maken hebben, zijn vochtproblemen.

Vocht kan de structuur van een gevel aantasten en leiden tot schade aan de woning. Om gevels beter te beschermen en vochtproblemen tegen te gaan, is kaleien iets dat vaak wordt overwogen. Maar kan kaleien echt helpen tegen vochtproblemen in een gevel?

In dit artikel geven we je graag de nodige info en aandachtspunten. Is je gevel aan een renovatie toe? Contacteer ons gerust!

Uw gevel beter beschermen door te laten kaleien? Contacteer ons vrijblijvend!

Wat zijn de meest voorkomende vochtproblemen bij een gevel?

Voordat we ingaan op de vraag of kaleien effectief kan helpen tegen het vochtprobleem op je gevel, is het belangrijk om te begrijpen welke vochtproblemen zich kunnen voordoen. Er zijn namelijk verschillende soorten vochtproblemen, waaronder condensatieproblemen, doorslaand vocht en optrekkend vocht.

Condensatie

Condensatieproblemen ontstaan wanneer vochtige lucht in contact komt met een koude gevel. Dit kan leiden tot de vorming van waterdruppels op de gevel, wat op lange termijn schade kan veroorzaken. Dit heeft dus  te maken met een gevel die niet dicht genoeg is indien het probleem aan de buitenkant voorkomt.

Let op: bij druppeltjes op de binnenmuur kan het echter ook gewoon zijn dat je een kamer onvoldoende ventileert.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater door de gevel heen dringt en in de constructie van het gebouw terechtkomt. Dit kan resulteren in lekkages, schimmelvorming en schade aan het metselwerk.

Dit heeft vrijwel altijd te maken met een geveloppervlak dat hier en daar niet meer voldoende waterdicht is.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat wanneer grondwater omhoog trekt in de gevel. Dit vocht kan opstijgen in de gevel en schade veroorzaken, zoals loslatend pleisterwerk en vochtplekken. Oorzaken hiervan zijn vooral een afwezige of niet goed functionerende waterkering, of het waterniveau dat om een of andere te hoog ligt.

gevel kaleien
Schilderen en kaleiwerken regio Mechelen (24)

Wat zijn de troeven van kaleien voor gevelbescherming?

Kaleien is een techniek waarbij een dunne kalkpleister op de gevel wordt aangebracht. Deze pleisterlaag heeft verschillende voordelen, zowel op het gebied van vochtbestrijding als esthetiek.

Ten eerste biedt kaleien een effectieve bescherming tegen vocht. De kalkpleister vormt een ademende laag op de gevel, waardoor vocht van buitenaf wordt tegengehouden en vocht van binnenuit kan ontsnappen. Dit helpt bij het voorkomen van condensatieproblemen en doorslaand vocht.

Daarnaast heeft kaleien ook esthetische waarde. Het geeft de gevel een mooie, natuurlijke uitstraling en kan kleine oneffenheden verbergen. Bovendien is kalei verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor het mogelijk is om de gevel aan te passen aan de gewenste stijl en omgeving.

Een ander voordeel van kaleien is de verbeterde isolatie. De kalkpleister heeft, in zekere mate, isolerende eigenschappen, waardoor het de warmte beter kan vasthouden. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Kaleien als oplossing voor vochtproblemen

Als het gaat om het voorkomen van vochtproblemen, kan kaleien een effectieve oplossing zijn.

  • Het proces van het aanbrengen van kalei begint met een goede voorbereiding van de gevel. Eventuele beschadigingen moeten worden gerepareerd en de gevel moet grondig worden gereinigd om een goede hechting van de kaleilaag te garanderen.
  • Vervolgens wordt de kaleimortel aangemaakt volgens de juiste verhoudingen en consistentie.
  • Deze mortel wordt in twee lagen op de gevel aangebracht met behulp van een blokborstel, spatel of spuittechniek. Het is belangrijk dat de eerste laag goed droogt voordat de tweede laag wordt aangebracht.
  • Door het juiste onderhoud te bieden, kan de kaleilaag jarenlang meegaan en effectief vochtproblemen voorkomen.

Let op: heeft je gevel reeds een vochtprobleem? Dan moet dat eerst en vooral van de baan zijn. Daarna kan kaleien ervoor zorgen dat het niet meer opnieuw gebeurt. Ook bij het oplossen van de vochtproblemen kunnen we je zeker helpen. Contacteer ons vrijblijvend.

gele kalei op woning
Schilderen en kaleiwerken regio Mechelen (28)

Kaleien versus andere gevelbehandelingen

Naast kaleien zijn er ook andere opties voor het behandelen van gevels, zoals het schilderen van de gevel of het aanbrengen van gevelbekleding. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze technieken te begrijpen om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Het schilderen van de gevel kan een snelle en relatief goedkope manier zijn om de uitstraling van een gebouw te veranderen. Echter, verf vormt geen ademende en conserverende laag op het niveau dat kalei dat doet. Voor het waterdicht maken van gevels is een hydrofuge dan ook nodig alvorens af te werken.

Gevelbekledingen zoals crepi, spuitkurk, hout, kunststof en steenstrips kunnen ook een optie zijn om vochtproblemen te voorkomen. Deze bekleding fungeert als een extra laag die de gevel beschermt tegen vocht. Het nadeel van gevelbekleding is dat het de originele uitstraling van de gevel verandert en dat sommige ervan duurder kunnen zijn dan kaleien.

grijze kalei

Professionele hulp of zelf doen?

Het kaleien van een gevel kan je best door een professional laten uitvoeren. Bij doe-het-zelven kan er veel misgaan. Het is belangrijk om de afweging te maken tussen de kosten, de complexiteit van het project en je eigen vaardigheden.

Het inschakelen van professionele hulp heeft als voordeel dat je kunt profiteren van de expertise en ervaring van vakmensen. Wij kunnen de gevel grondig inspecteren, eventuele problemen herkennen en de juiste materialen en technieken gebruiken om de kaleilaag aan te brengen.

Als je toch ervoor kiest om zelf de gevel te kaleien, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de techniek en de benodigde materialen. Volg nauwgezet het stappenplan en zorg voor een goede voorbereiding en uitvoering.

Muur-kaleien zorgt voor jouw kaleiwerken

Je gevel beter beschermen tegen vochtproblemen? Benieuwd wat de mogelijkheden zijn om te kaleien bij jou? We bekijken graag wat technisch mogelijk is en geven je de best passende oplossingen en inspiratie voor je toekomstige gevel graag mee. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een plaatsbezoek.

Heb je een vraag of wens je een vrijblijvende afspraak?

Stuur gerust een bericht en je hoort snel van ons.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be