Kaleien of gevel schilderen? Vergelijking voor-en nadelen

Gevel schilderen of kaleien

Ben je van plan om je gevel te vernieuwen? Dan dringt de keuze tussen de gevel kaleien of gevel schilderen zich misschien wel op. Om maar te zwijgen van andere mogelijkheden van gevelafwerking zoals crepi, spuitkurk of kurkkalei.
Wat is nu het beste? Gewoon schilderen of toch maar kaleiwerken? Wij maken graag een vergelijking met alle pro’s en contra’s van beide alternatieven. Wens je nog meer informatie of graag een offerte voor jouw project? Neem dan gerust contact op met een van onze experts.

Uw gevel vernieuwen met kalei? Contacteer ons vrijblijvend!

Wat is het verschil tussen een gevel schilderen en kaleien?

Bij een gevel schilderen hoeven we natuurlijk niet te veel uitleg te geven. Je reinigt alles, neemt een geschikte grondlaag en buitenverf in een kleur naar keuze en gaat je bakstenen ermee overschilderen. Het resultaat is een gevel in een nieuwe tint. Je zou misschien denken dat kaleien nagenoeg hetzelfde is, maar toch is dit een behoorlijk andere techniek met vooral ook een ander product.

Bij kaleiwerken wordt er gewerkt met een kalkpleister die op de muur wordt aangebracht. Dit kan met de blokkwast, maar ook machinaal. Het voornaamste verschil met gewone buitenverf zit in de gevelbescherming: de kalklaag is een uitstekende beschermlaag tegen vocht, vorst of andere weersinvloeden waaraan de gevel wordt blootgesteld. Dit heb je met een gewone verflaag dus niet. Verder zorgt kalei ook voor een meer egaal resultaat.

De oneffenheden op de gevel worden door de dikkere kalkpleister grotendeels weggewerkt en egaal gemaakt. Je kan evenwel nog steeds de stenen structuur zien in de muur, wat dan bijvoorbeeld met crepi niet het geval is. Daardoor geeft kalei ook een erg authentiek resultaat, waaraan het zijn populariteit te danken heeft.

Wanneer een muur of gevel schilderen?

Het puur gaan schilderen van een muur of gevel is eigenlijk gewoon een esthetisch iets. Is de muur voldoende vochtbestendig op lange termijn? Of is dat aspect misschien minder noodzakelijk, bijvoorbeeld bij kleine tuinmuren? Dan is schilderen de snelste optie en veelal ook de goedkoopste. Buitenmuren die niet over een waterkering beschikken, zullen vaak vochtig staan, dan is kaleien minder aangewezen.

Wanneer een gevel kaleien?

Kaleien is een van de meest gekozen methodes voor gevelrenovatie. De bescherming tegen vocht en vorstschade haalden we reeds aan, maar een andere belangrijke reden is dat de kalklaag ook dampopen is. Op die manier is kaleien eigenlijk de beste optie in combinatie met spouwmuurisolatie, wat op veel oudere woningen wordt toegepast om de woning energiezuiniger te kunnen maken.

Kortom, kaleien is ideaal wanneer je na het isoleren van je gevel toch het authentieke uitzicht wil behouden en tegelijk voor lange termijn de gevel wil conserveren. Dat geeft je praktische en esthetische voordelen in één afwerking dus.

Gevel schilderen of kaleien
Schilderen en kaleiwerken regio Mechelen (24)

Hoe zit het qua kleuren?

Binnen de gevelverf zit je sowieso met de meeste opties qua kleuren, maar ook bij kalei zijn er tegenwoordig steeds meer kleurpigmenten te verkrijgen. Het is dus niet zo dat kaleiverf altijd in het wit moet, al zie je dat traditioneel nog steeds het meeste in het straatbeeld.

Let op voor vochtproblemen

Heeft de buitenmuur last van vochtophoping en zijn daar zichtbaar tekenen van zoals vochtplekken of muurzouten? Laat dat dan zeker niet zomaar overschilderen of kaleien om het te camoufleren. Het is dan zaak om eerst de muren droog te krijgen en het onderliggende vochtprobleem aan te pakken via bijvoorbeeld muurinjectie (opstijgend vocht) of hydrofuge (doorslaand vocht). Daarna kunnen we veilig en wel aan de afwerking beginnen.

Ben je niet zeker of dit het geval is? Geen nood: wij checken de toestand van de gevel sowieso bij jou ter plaatse voor we onze offerte opmaken.

Hoe zit het met de kostprijs van beide methodes?

Als je puur naar het procedé kijkt, is schilderen ietwat goedkoper bij de meeste geveals. Maar weet dat je dan ook de voordelen qua gevelbescherming verliest, wat dan op lange termijn weer in je nadeel kan spelen. In die zin is kaleien in veel gevallen wel interessanter. Het prijsverschil is ook niet zo groot te noemen dat je het daarvoor moet laten.

  • Schilderen: € 20 à € 40 per vierkante meter
  • Kaleien: € 25 à € 40 per vierkante meter

Factoren die de prijs bepalen zijn uiteraard de oppervlakte van de gevel, maar ook de bereikbaarheid, huidige staat en kosten voor eventuele reinigings- of herstelwerken indien die nog zouden moeten gebeuren. Wens je gevelisolatie? Dan is dat natuurlijk ook een bijkomende kost.

Kan je vlot combineren met gevelisolatie?

In ieder geval is kaleien de uitgelezen manier om te combineren met spouwmuurisolatie. Het product is dampopen maar wel goed beschermend tegen vocht. Precies wat nodig is voor een geïsoleerde spouw. Met gevelisolatie langs buiten kan het ook, maar dan zal er geverfd of gekaleid worden op panelen die nog voor de isolatieplaten gemonteerd worden.

Bent u nog op zoek naar de beste gevelafwerking voor uw woning? Contacteer ons dan zeker, wij komen graag bij u langs om uw gevel te inspecteren.

Heb je een vraag of wens je een vrijblijvende afspraak?

Stuur gerust een bericht en je hoort snel van ons.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be