Is het tijd om de gevel een nieuwe uitstraling te geven? Of renoveer je uitgebreid aan de woning en twijfel je of je de gevel moet afwerken met kaleien of crepi? Beide types gevelbekleding zijn erg populair bij gevelwerken en hebben elk hun eigen karakteristieken. Feit is dat zowel crepi als kalei breed toepasbaar zijn. In dit artikel vergelijken we de twee methodes.
Wat is kaleien precies?
Kaleien is een eeuwenoude techniek die landbouwers vroeger gebruikten om hun stallen ieder jaar te beschermen tegen vorst en neerslag in de winter. Elk jaar opnieuw smeerden ze kalkverf op hun stalmuren. Na meerdere jaren was de kalklaag zodanig dik geworden dat de stenen structuur wat vervaagde. Dit is wat we tegenwoordig het kalei-effect noemen.
In hedendaagse toepassingen brengen we kalei bewust in één dikke laag aan. Het effect blijft hetzelfde als in de tijd van toen, maar de aard van het product en vooral de efficiëntie ligt natuurlijk vele malen groter.
Een muur kaleien: wat moet je weten?
Bij een gevel kaleien brengen we dus eenvoudig gezegd een laag kalkverf aan op de gevel. Meestal in het wit, dat is vooral uit traditie en omdat het wat voordelen heeft naar lichtweerkaatsing toe. Maar het kan ook in tal van andere kalei kleuren. Je kan dus kaleien in zowat iedere gewenste kleur. Niet iedereen weet dat reeds.
De belangrijkste troeven van kaleiverf:
- Het kalei-effect bied je een zeer specifieke uitstraling die het zowel op moderne als oudere gebouwen zeer goed kan doen.
- Je beschermt je gevel tegen weersinvloeden en dat op een duurzame manier.
- De methode heeft de tand des tijds doorstaan, dus dat is een bewijs van kwaliteit inzake gevelbescherming.
- Dampopen materiaal, na spouwisolatie een van de beste oplossingen om de gevel af te werken op die manier.
Wat is crepi?
Crepi is in tegenstelling tot kalei geen verf, maar een gevelpleister. Er wordt dus een laag pleisterwerk over de gevelstenen, of gevelisolatie, aangebracht om deze te bedekken. Er zijn twee soorten gevelpleister: minerale crepi en crepi op basis van kunsthars. De minerale variant is op natuurlijke basis terwijl de kunsthars crepi op basis van silicone is. De keuze voor welke soort crepi hangt vooral af van de situatie van de gevel ter plaatse.
Buitenmuren met crepi afwerken: wat moet je weten?
Met crepi ga je net als met kalei vooral de gevel gaan beschermen met een extra laag. Het grootste voordeel van crepi is de slijtvastheid, en dan vooral bij de kunstharsvariant. Het is ook een uitstekende optie om oneffenheden in de gevel weg te werken. Met crepi bekom je een egaal resultaat. Je kan zelfs gaan voor een uiterst gladde afwerking, al is reliëf ook mogelijk.
Daarnaast is crepi ook vochtwerend en af te werken met een extra waterafstotende laag. Het is ook vlot te combineren met gevelisolatie langs de buitenkant van de woning.
Waar kies je het beste voor?
Of je nu gaat laten kaleien of bezetten met crepi is dus in de eerste plaats een stijlkeuze. Beide methodes zijn in feite op bijna alle gevels toepasbaar. De voornaamste verschillen:
- Kaleien of minerale crepi is meer geschikt om gevels met veel oneffenheden af te werken. Deze producten kunnen immers dikker worden aangebracht dan kunsthars crepi.
- Bij kaleien blijft de structuur van de oorspronkelijke bakstenen zichtbaar. Bij gevelpleister is dat niet het geval want er komt een volledig bedekkende laag overheen.
- Crepi geeft dan vanzelfsprekend wel een strak uiterlijk, maar minder authenticiteit.
Bent u nog op zoek naar de beste gevelafwerking voor uw woning? Contacteer ons dan zeker, wij komen graag bij u langs om uw gevel te inspecteren.
Heb je een vraag of wens je een vrijblijvende afspraak?
Stuur gerust een bericht en je hoort snel van ons.
Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?
Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:
Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze