Plannen om je gevel te laten kaleien in regio Sint-Pieters-Leeuw om de muren eens duchtig op te frissen? Of zoek je nog naar een geschikte gevelafwerking na renovatiewerken? Dan stellen we je graag aan onze services voor om je gevel in Sint-Pieters-Leeuw te laten kaleien.

Wij hebben ruime ervaring met kaleiwerken en weten precies wat uw buitenmuren nodig hebben voor een resultaat waar je op lange termijn van kunt genieten. Contacteer ons vrijblijvend voor een plaatsbezoek en offerte.

gevel kaleien

Uw gevel kaleien in regio Sint-Pieters-Leeuw? Wat moet er precies gebeuren?

Kaleien is een van de meest traditionele en populaire technieken voor gevelafwerking. Bij een gevel kaleien gaan we aan de slag met de kwast en een speciale kalkpleister en kalkverf die gemakshalve “kalei” wordt genoemd.

Deze schildertechniek gaat eigenlijk al eeuwen mee, vroeger gebruikten de boeren reeds kalktechnieken om hun stalmuren te beschermen tegen guur winterweer of zomerse hitte. We moeten er natuurlijk wel bij vermelden dat kaleiverf nu behoorlijk anders wordt gemaakt dan in de 18e of 19e eeuw. Maar de voordelen op vlak van conservering en lange termijnresultaat zijn wel gebleven.

Vandaag wordt kaleien dus nog steeds geroemd om die voordelen, maar het is toch in de eerste plaats een esthetische keuze geworden. Er zijn natuurlijk ook alternatieven zoals crepi, kurkkalei of spuitkurk. Bij een gevel kaleien in Sint-Pieters-Leeuw kiest u bewust voor het unieke “kalei-effect”: de authentieke look van een laag pleister waar de structuur van de gevelstenen nog door kan komen.

 

Waarom kiezen voor een gevel kaleien?

Kaleien wordt veelal toegepast om metselwerk te bedekken. Het kan zowel bij nieuwbouw als bij renovaties worden toegepast. Zelfs voor binnenmuren is het mogelijk, dat zien we soms bij landelijke woningen waar het authentieke karakter van metselwerk binnen nog mag bewaard blijven.

Maar er zijn uiteraard nog meer troeven bij kaleien:

 • Sierlijke en decoratieve gevelafwerking
 • Zeer geschikt na gevelreiniging met zandstralen
 • Blijft tot wel 15 jaar goed
 • Ideaal na gevelrenovaties, herstellen voegwerk…
 • Dampopen materiaal, dus geschikt bij spouwisolatie
 • Ook op binnenmuren toepasbaar
 • Uitstekende hechting op gevelstenen
kaleiwerken gevel

Hoeveel kost een gevel kaleien in Sint-Pieters-Leeuw?

De prijs van een gevel kaleien schommelt veelal rond de 35 à 55 euro per m². Het is eigenlijk onmogelijk om je zomaar een exacte prijs te kunnen geven zonder dat we een eerste vrijblijvend plaatsbezoek kunnen doen. Het werk omvat in veel situaties een stuk meer dan louter de kaleiwerken. Dat is eigenlijk de laatste stap.

Voor we dus de vierkante meters kunnen uitrekenen, moeten we eerst de toestand van de buitenmuren bekijken, ook de bereikbaarheid van de muren is van belang voor het kostenplaatje.

Tijdens een eerste vrijblijvend bezoek hebben we aandacht voor volgende zaken:

 • De gevel moet nagenoeg altijd eerst grondig gereinigd worden
 • We moeten ook zeker zijn dat er geen (verborgen) vochtproblemen met de muur zijn zoals opstijgend of doorslaand vocht, indien ja, moeten we dat eerst aanpakken. Bij twijfel doen we een gratis vochtmeting.
 • Indien er wat te veel beschadigingen aan het voegwerk of de gevelstenen zijn, gaan we dat ook eerst verhelpen.
 • Zijn de buitenmuren vlot bereikbaar of hebben we een speciale stelling nodig? Ook dat is van belang om ter plaatse eerst te zien.
 • Denk je ook aan gevelisolatie? Dan kan dit ook bij het project worden betrokken.
 • Het eigenlijke kaleien is dan de laatste stap.

 

Onze werkwijze voor kaleien stap voor stap

Wanneer wij muren gaan kaleien, hanteren we een vast stappenplan om tot het beste resultaat te komen en voor een optimale hechting van de kalei op de gevel te zorgen.

Stap 1: Het reinigen van de muren

Hoe properder en zuiverder de gevel is, hoe beter voor de afwerkingslaag. Daarom gaan we bij heel wat projecten een gevelreiniging voorzien met de best passende reinigingsmethode voor uw gevelmaterialen.

We rekenen uiteraard af met roet, mos, algen en ander vuil. Verder checken we ook op loszittende stukjes steen en dergelijke.

Stap 2: zorgvuldig afplakken

De kozijnen van de ramen en deuren, de dakgoten etc. moet natuurlijk niet in de kalei worden gezet. Daarom gaan we alles zorgvuldig afplakken. Hierbij gaan we zeer nauwkeurig te werk.

Stap 3. Gevel bevochtigen en bereiding van de kalei

Daarna gaan we de gevel licht vochtig maken en onze kalk mengen tot kaleiverf. De kalk die als basis dient is doorgaans in poeder- of blokvorm wordt eerst ‘geblust’ door toevoegen van de juiste dosis water.  Daarna wordt de gebluste kalk aan een mengsel van zand en zuiver water toegevoegd om zo een hechtende kalkverf te verkrijgen. Ook kleurpigment kan worden toegevoegd.

Stap 4: Kalei op de gevel aanbrengen

Om zeker te zijn dat de kleurschakering en de hechting goed zit, nemen we een stukje van de gevel als testzone. Als alles in orde is gaan we verder met de rest van de muren.

We werken met kruiselings lagen bij het schilderen, dat wil zeggen dat we eerst horizontaal en dan nogmaals verticaal verven. We kiezen ook voor meerdere dunne lagen over elkaar voor een optimaal resultaat.

kaleien huis
kaleien woning

Moet een gevel kaleien in Sint-Pieters-Leeuw altijd in het wit of zijn er andere kleuren mogelijk?

In de regio Sint-Pieters-Leeuw zal je net als in veel andere Vlaamse dorpen heel wat gevels zien die in een standaard witte kalei zijn afgewerkt, maar misschien wist je nog niet dat dit niet per se zo moet. Kalei is tegenwoordig beschikbaar met kleurpigmenten in vrijwel alle RAL-kleuren.  Wij geven je graag wat kleuradvies en brengen onze kleurenwaaier mee indien je iets anders dan wit zou willen.

Naast de kleur, kan je ook spelen met de korrelstructuur voor een grover of net verfijnder kalei-effect. We maken je er graag wegwijs in zodat je de mooiste keuze kan maken.

zwarte kalei
kleurenwaaier

Kan je kaleien combineren met de gevel isoleren?

Wil je een bestaande gevel kaleien in Sint-Pieters-Leeuw, waarbij je het metselwerk van de buitenmuur zichtbaar wil houden? Dan zal gevelisolatie met bijvoorbeeld EPS-platen aan de buitenkant niet kunnen.

Je kan het dan wel combineren met spouwmuurisolatie indien je een spouw hebt. Hier is het dampopen karakter van kalei ook zeer voordelig voor. En anders kan je de gevelisolatie nog aan de binnenkant aanbrengen.

Bij nieuwbouw of renovatie waarbij de bakstenen gevel niet meer zichtbaar hoeft te zijn, kunnen we wel combineren met gevelisolatie langs buiten. Op de isolatie zetten we dan panelen waarop we kunnen kaleien. Dit effect oogt iets moderner.

Uw gevel laten kaleien in Sint-Pieters-Leeuw? Vertrouw op onze expertise!

Wil je graag de opties bekijken om uw muren te laten kaleien bij je gevelrenovatie in regio Sint-Pieters-Leeuw? Contacteer ons voor een vrijblijvend plaatsbezoek en wij komen graag tot bij u voor een gevelinspectie, opmetingen en een offerte op te maken. Neem gerust contact op.

Je wil graag een afspraak maken voor een vrijblijvend plaatsbezoek of je hebt een vraag?

Contacteer ons via het contactformulier of via onderstaande gegevens:

Muur-kaleien.be
Sint-Huberstraat 121
9800 Deinze

+32 474 45 56 04

info@muur-kaleien.be